Vi reiser på kongress!

Onsdag den 16. november kl 13.00 stenger vi klinikken og reiser på kurs i London! Klinikken vil da være stengt fram til mandag 21. november kl 08.00. Vi beklager eventuelle ulemper dette måtte medføre, men vi gleder oss til å få mye ny kunnskap!

Ved behov for akutt hjelp i ordinær åpningstid henviser vi til veterinærkontorer/-klinikker i Molde og omegn. Utenom ordinær åpningstid, fra kl 16.00 til kl 08.00, henvises det til Molde kommunes veterinærvakt.

Vaktnummer for Molde kommune: 71256222

For innbyggere i andre kommuner viser vi til de kommunale vakttilbudene i tidsrommet 16.00 til 08.00.

Nesset kommune: 91133623
Gjemnes kommune: 71290500
Fræna kommune: 48262765
Rauma kommune: 71226333

Kastrering av katt

Om våren opplever vi, som de fleste andre dyreklinikker, økt pågang av eiere som ønsker å kastrere katten sin. Vi er glade for at flere og flere katteeiere er sitt ansvar bevisst, og velger å kastrere katten. Likevel vet vi at ikke alle velger å gjøre det. Det kan være flere grunner til dette, men vi mener at når man har skaffet seg en katt, så bør man være forberedt på å skape et best mulig liv for katten og samtidig forhindre at flere katter blir født. Det er en gang slik at det finnes langt flere katter enn det finnes gode kattehjem. 

Men heter det ikke kastrering for hannkatter og sterilisering for hunnkatter?

Vi får stadig spørsmål om vi har tid til å sterilisere en katt en dag, eller hva det koster for sterilisering. Her på klinikken bruker vi konsekvent ordet kastrering for begge kjønn, da det er dette som er den korrekte betegnelsen for operasjonen som utføres. Hos hunnkatter er forskjellen på sterilisering og kastrering at ved kastrering fjerner vi både eggstokk og livmor, mens ved sterilisering kutter vi bare over forbindelsen mellom disse. Den praktiske forskjellen for katten er at hun ved kastrering ikke lenger vil komme i løpetid. På de aller fleste dyreklinikker i dag praktiserer man kastrering på begge kjønn, selv om man noen steder velger å kalle det sterilisering for hunnkatter.

Teksten fortsetter under bildet.

En fornøyd kastrert hunnkatt!

Hvorfor kastrere?

Hovedårsaken til at man anbefaler å kastrere alle katter som ikke skal brukes i avl, er at man ønsker å forhindre at kattene formerer seg og blir flere. Det finnes allerede mange katter som ikke har noe hjem, og vi opplever også at noen ønsker å avlive friske katter fordi de ikke har mulighet til å beholde dem selv, og de ikke klarer å finne noe hjem til dem (men dette skjer heldigvis sjeldnere nå enn før!). Ved å kastrere alle katter - både hanner og hunner - bidrar man til å forhindre til at bestanden av hjemløse katter øker. Husk at også du som er hannkatteier vil være skyld i at det blir født flere kattekull dersom du velger å la være å kastrere katten, selv om du ikke er den som må ta deg av kullet når det kommer til verden! Til sist er det kanskje noen som har hørt at hunnkattene har godt av å få et kull før de blir kastrert? Dette stemmer ikke.

P-piller - et godt alternativ?

Vi får ofte spørsmål om vi kan skrive ut resept på P-piller til katt. Å gi P-piller til katt er ikke noe vi anbefaler, da vi vet at langvarig P-pillebruk gir økt risiko for å utvikle jursvulster, i tillegg til flere andre bivirkninger. Noen ønsker å få utskrevet P-piller bare for en kort periode, dette kan være fordi de ikke har råd til å kastrere akkurat da. Vi ønsker at alle som skaffer seg katt på forhånd tenker over alle utgiftene dette med medfører. Selv om kattunger ofte er gratis, koster det for både kastrering, vaksiner, ID-merking og kvalitetsfôr, i tillegg til at man ofte må regne med noen uforutsette utgifter til veterinær. Andre har idylliske minner om at katten deres fikk kull da de selv var barn, og ønsker at deres barn nå skal få oppleve det samme. Da vil de kanskje sette katten på P-piller fram til de ønsker kull på henne. Hvis dette er tilfelle for deg, ber vi deg tenke gjennom dette litt ekstra - klarer du å skaffe gode hjem til et kull på kanskje så mange som ti kattunger? Som allerede nevnt finnes det langt flere katter enn det finnes gode kattehjem.

Dersom du likevel ønsker å gi katten din P-piller i en kort periode, må den i alle tilfeller inn på en sjekk hos veterinær før vi skriver ut resepten. Grunnen til dette er at vi ønsker å være sikker på at katten er frisk før vi skriver ut slik medisin til den. Vi sjekker også om det er en hunnkatt - det finnes faktisk tilfeller hvor hannkatter har gått på P-piller i flere år!

Teksten fortsetter under bildet.

Vi anbefaler kastrering når katten er fem-seks måneder gammel.

Når skal man kastrere?

Vi anbefaler tidlig kastrering for både hannkatter og hunnkatter. Da unngår du at katten utvikler hormonell adferd (reduserer blant annet vandring, slåssing og markering), og selvfølgelig unngår du at katten blir drektig. Begge kjønn kan kastreres allerede når de er fire måneder, men vi pleier å si at fem-seks måneder er en passelig alder. 

Hvordan foregår kastreringen?

Hunnkatter

Kastrering av hunnkatt, også kalt ovariehysterektomi, blir gjort av veterinær på operasjonssal mens katten ligger i anestesi. Katten blir først undersøkt av veterinæren, dette er for å finne ut om katten er frisk, og kan legges i narkose og opereres. Veterinæren vil da blant annet se på kattens øyne, ører og tenner, veie den og lytte på hjerte og lunger. Deretter får katten en sprøyte med sedasjonsmiddel slik at den sovner. Under kastreringen fjernes livmor og eggstokker.

Etter operasjonen ønsker vi å ha katten liggende her i en time eller to slik at den får våknet litt før vi sender den hjem. Når du henter katten, får du med to smertestillende tabletter til de to påfølgende dagene. Den har allerede fått smertestillende som varer i ett døgn på klinikken. Katten vil være barbert på magen og ha et lite operasjonssår der. I tillegg til den være barbert på et lite felt på det ene benet, det er fordi den har hatt et venekateter der. Nykastrerte hunnkatter skal holdes inne i en uke etter operasjonen. Du bør følge med på såret, og se til at det ikke hovner opp eller blir betent. Såret er sydd med en tråd som går i oppløsning, så du trenger ikke komme tilbake for å fjerne sting.  Dersom du er i tvil om alt er i orden, bør du kontakte oss. 

Teksten fortsetter under bildet.

Dette er utstyret som brukes under kastrering av hunnkatt.

Hannkatter

Å kastrere en hannkatt er et enklere og mindre komplisert inngrep enn å kastrere en hunnkatt. Følgelig er det også billigere. Når vi kastrerer en hannkatt, starter det på samme måte som med en hunnkatt, med helsesjekk og sedasjon. Under kastreringen fjernes begge testikler.

Nykastrerte hannkatter har fått smertestillende på klinikken som varer i ett døgn, og du får med en smertestillende tablett til dagen etter. De skal holdes inne i et døgn etter operasjonen. Det er ikke sydd, og følgelig er det ikke nødvendig med stingfjerning. Dersom såret ikke ser greit ut, eller du er i tvil om alt er i orden, bør du kontakte klinikken.

Etter operasjonen

Det er sjelden kattene slikker på såret etter operasjonen. Dersom din katt gjør dette, anbefaler vi å sette på en krage eller body, men dette er ikke noe vi sender med rutinemessig.

Vi anbefaler at alle kastrerte katter går over til et fôr som er spesielt tilpasset for nettopp kastrerte katter. Dette fordi de skal få optimal næring, og fordi de ofte har lettere for å legge på seg, og slikt fôr inneholder gjerne mindre fett enn "vanlig" fôr.

 

Kontakt oss i dag dersom du har spørsmål angående kastrering av katt eller hvis du ønsker å bestille en time.